Recepti

Domače granola ploščice

A poznate tisto, ko se zjutraj zbudite in ugotovite, da ste prespali budilko?

Vaš kortizol naraste in v trenutku vas vrže iz postelje. Mudi se vam v šolo, službo, na faks ali kam drugam na pot. Na voljo imate samo petnajst minut časa, da se uredite, pozajtrkujete in krenete od doma, drugače boste zamudili. Po glavi se vam vrtijo panični kriki:

»Mudi se miiiii!?«   »Zajtrk???«  »Samo petnajst minut imam!!!«   »Ni časa za zajtrk, niti za granolo z jogurtom ne!«    »Bom nekaj na poti, če mi bo uspelo. Drugače pa skočim samo po kavo

Da se izognete spuščanju zajtrka, tudi v največji časovni stiski, smo za vas pripravili enostavni recept za domače granola ploščice. Granola ploščice ali granola bars so zdrave in hranilne. Napolnijo vas z energijo, nasitijo in vam pomagajo pri premagovanju vsakodnevnih izzivov. Lahko jih vzamete zraven v službo, šolo, na izlete; kot zajtrk, malico ali zdrav prigrizek, ki ga imate vedno pri roki. Če imate hrano vedno s seboj, lažje nadzorujete kaj in koliko pojeste, saj se izognete volčji lakoti. Potreba po nezdravih prigrizkih se zmanjša ali celo izgine.

Se morda sprašujete, zakaj bi sami izdelali granola ploščice, če jih lahko kupite? Kupljene granola ploščice običajno vsebujejo veliko dodanih predelanih sladkorjev, aditivov in barvil. Tudi cene kvalitetnejših granola ploščic so kar visoke. S priročnimi domačimi granola ploščicami, ki jih pripravite vnaprej, prihranite na času in denarju, telesu pa zagotovite kvalitetna hranila. 

Tokrat smo za vas pripravili domače granola ploščice brez peke, ki so kljub temu izvrste za na pot. V toplejših dnevih si jih shranite v priročni mini hladilni torbi ali pa pojejte takoj. Granola ploščice so za pripravo zelo enostavne, zato lahko k njihovi pripravi povabite tudi svoje otroke in ustvarjalno preživite skupni čas v kuhinji.

Za domače granola ploščice potrebujete le pet sestavin in pet minut časa:
 •         1 skodelica arašidovega masla ali 1,5 skodelice mandljevega masla, ogretega na sobno temperaturo
 •         0,5 skodelice medu
 •         4 skodelice Fruštek granole po izbiri –  v tem receptu vam priporočamo okus Mandlji & kakav
 •         1 skodelica ovsenih kosmičev
 •         0,5 skodelice čokoladnih kapljic

Pripravite si manjši pekač, ki ga obložite s peki papirjem. V posodi dobro premešajte arašidovo ali mandljevo maslo in med. Za mešanje sestavin lahko uporabite ročni mešalnik, da dobite lepo konsistenco. Nato dodajte Fruštek granolo in ovsene kosmiče, ter dobro premešajte, da se sestavine lepo razporedijo in spojijo. Na koncu vmešajte še polovico pripravljenih čokoladnih kapljic. Dobljeno zmes enakomerno razporedite v pripravljen pekač in potresete s preostankom čokoladnih kapljic. Peki papir položite na vrh in z lopatko ali rokami zmes močno potlačite. Pazite, da je zmes v pekaču čim bolj kompaktna in vrh lepo gladek.

Ko dobite željeno obliko, jo z ostrim nožem razrežite, da dobite ploščice. Ploščice granole pustite počivati v hladilniku vsaj 30 minut. Tako pripravljene ploščice lahko hranite v dobro zaprti posodi in hladilniku do dva tedna.

Granola ploščice
Granola ploščice

V naši spletni trgovini najdete kategorijo Shramba, kjer so na voljo posamezne sestavine, ki jih lahko uporabite pri peki granola ploščic – za ta recept ovsene kosmiče in čokoladne kapljice. Skrbno izbrane sestavine uporabite pri ustvarjanju drugih zajtrkov ali pa z njimi le dopolnite hrustljave Fruštek domače granole. Če ti je zmanjkalo domače Fruštek granole mandlji in kakav, jo dobiš v naši spletni trgovini.

Fruštek je prva slovenska znamka hrustljave domače granole brez dodanega sladkorja, ki jo pečemo že od leta 2014. Naše granole so hrustljavo zapečene mešanice kosmičev, oreščkov in suhega sadja iz najboljših sestavin. Sladkane so samo s slovenskim medom, poskrbeli pa smo tudi za vegane, saj so nekateri okusi sladkani z agavinim sirupom.

Fruštek ostaja znamka, ki riše nasmehe na zaspane obraze!

 

Napisala: Nataša Nežič

 • Čokoladne kapljice

  4,30 

  Mi si zajtrka brez dodanih čokoladnih kapljic sploh več ne predstavljamo. Ena čajno žličko dodamo v skledico granole ali kosmičev in hiter zajtrk je pripravljen!

 • Mandlji in kakav

  6,20 

  Izbrana mešanica hrustljavih mandljev, toplega kokosa, dišečega kakava in sladkih datljev bo vsako naredila čarobno, vonj cimeta pa bo vaše telo napolnil z energijo za nov dan. Privoščite si sladico že za zajtrk! Fruštek mandlji in kakav priporočamo vsem sladkosnedom in čokoholikom, ki prisegajo na granolo s čokolado in cimetom.

  Na voljo tudi

V košarici ni ničesar.