Recepti

Pečena ovsena kaša z jagodičevjem

Ste ljubitelj ovsenih kosmičev, a nimate več idej, na kakšen način bi jih pripravili? Da vam pomagamo rešiti zagato, smo pripravili recept za pečeno ovseno kašo z robidami, malinami in borovnicami.

Oves je žitarica, ki je na pogled morda malce dolgočasna, a je bogata s hranili blagodejnimi za organizem. Strokovnjaki so si enotni, da je uživanje ovsenih kosmičev za zajtrk res dobra izbira. Polovica skodelice ovsenih kosmičev vsebuje približno 13 gramov beljakovin, veliko antioksidantov in vlaknin, ki dajejo vašemu telesu dolgotrajen občutek sitosti. Ovseni kosmiči spadajo med živila z nizkim glikemičnim indeksom, kar pomeni, da zagotavljajo dober vir energije brez prevelikega zvišanja ali znižanja sladkorja v krvi. Zaradi vseh teh lastnosti ovseni kosmiči pomagajo pri izgubi telesne maščobe in zmanjšujejo potrebo po nezdravi prehrani ter prenajedanju.

Jagodičevje, ki ga bomo uporabili v receptu, dodatno obogati prehransko vrednost obroka, saj vsebuje veliko antioksidantov, ki nevtralizirajo delovanje zdravju škodljivih prostih radikalov.

Za pečeno ovseno kašo z jagodičevjem potrebujete:

  • 3 skodelice ovsenih kosmičev
  • 0,5 skodelice prosenih napihnjencev 
  • 1,5 čajne žličke pecilnega praška
  • 0,5 čajne žličke soli
  • 2 jajci
  • 2,5 skodelice ovsenega mleka ali vode
  • 0,5 skodelice javorjevega sirupa
  • 3 jedilne žlice kokosovega olja
  • 0,5 skodelice praženih drobljenih lešnikov 
  • 3 skodelice jagodičevja (maline, borovnice, robide) ali sadje po želji

Pečico ogrejete na 180°. Pripravite si manjši pekač, ki ga naoljite. Namesto olja lahko uporabite peki papir. V eni posodi zmešajte ovsene kosmiče, prosene napihnjence, pecilni prašek in sol. V drugi posodi stepite jajca in jim dodajte mleko ali vodo, javorjev sirup in kokosovo olje. Mokre in suhe sestavine zmešajte, dodajte sadje in nadevajte v pripravljen pekač. Po vrhu potresite pražene lešnike. Pecite nepokrito od 25 do 40 minut oz. tako dolgo, da se ovseni kosmiči zmehčajo in tekoča zmes strdi. Servirate lahko še toplo, zraven pa postrezite sladoled, sveže sadje ali samo posujte z domačo granolo Fruštek jagode in bela čokolada!

Pečena ovsena kaša s sadjem
Pečena ovsena kaša s sadjem

V naši spletni trgovini najdete kategorijo Shramba, kjer so na voljo posamezne sestavine, ki jih lahko uporabite pri pripravljanju ovsene kaše. Skrbno izbrane sestavine uporabite pri ustvarjanju drugih zajtrkov ali sladic.

Fruštek je prva slovenska znamka hrustljave domače granole brez dodanega sladkorja, ki jo pečemo že od leta 2014. Naše granole so hrustljavo zapečene mešanice kosmičev, oreščkov in suhega sadja iz najboljših sestavin. Sladkane so samo s slovenskim medom, poskrbeli pa smo tudi za vegane, saj so nekateri okusi sladkani z agavinim sirupom.

Fruštek ostaja znamka, ki riše nasmehe na zaspane obraze!

 

Napisala: Nataša Nežič

  • Drobljeni praženi lešniki

    6,50 

    Pražen lešnikov granulat je odličen dodatek za kosmiče, granolo, posip na sladicah ali pa ga ješ kar na žlico! Toplina hrustljavih lešnikov doda vsakemu obroku poseben oreškast okus.

  • Jagode in bela čokolada

    6,70 

    Mamljiva kombinacija zelene ajde, slastnih jagod in sladke bele čokolade bo očarala prav vse. Priljubljen poletni zajtrk bo osrečil otroke in otroke po srcu. Fruštek jagode in bela čokolada priporočamo ljubiteljem granole s čokolado.

  • Ovseni kosmiči

    2,40 

    Ovseni kosmiči so zaradi svojega nevtralnega okusa osnova vsakega zajtrka. Privoščite si jih zjutraj in ostali boste siti do kosila, saj se ogljikovi hidrati v njih sproščajo zelo počasi. Da bo zajtrk še bolj okusen, ovsenim kosmičem dodajte še oreščke, semena ali suho sadje.

  • Proseni napihnjenci

    2,70 

    Napihnjene prosene kroglice so odličen dodatek h kosmičem ali granoli. Lahko jih vmešate samo v jogurt – otroci bodo oboževali ta hiter in zdrav zajtrk!

V košarici ni ničesar.