Recepti

Pečena ovsena kaša z banano

Ste se kdaj vprašali, kakšne so razlike med ovsenimi kosmiči, ki jih najdete na tržišču?

Ovseni kosmiči se med sabo razlikujejo po načinu obdelave zrna. Spadajo med minimalno predelana živila. Prehranske vrednosti ovsenih kosmičev so si podobne ne glede na vrsto njihove predelave, razlikujejo se pa po glikemičnem indeksu. Postopek predelave ovsenega zrna poteka s pomočjo pare in valjanja. Ovsena zrna se najprej malo poparijo, da se zmehčajo, nato se stisnejo in valjajo. S tem postopkom zrno dobi strukturo »listka«. Zaradi postopka kuhanja na pari se ovsenim kosmičem podaljša rok uporabnosti in skrajša čas same priprave obroka. Razlika med valjanimi ovsenimi kosmiči in instant kosmiči je v tem, da so instant kosmiči malenkost bolj predelani. Pri pripravi instant ovsenih kosmičev se zrna ovsa parijo tako dolgo, da so kuhana, nato se valjajo čisto na tanko in na koncu dehidrirajo. Zaradi takega procesa predelave potrebujemo le malo časa, da jih pripravimo kot obrok, ampak slabost je ta, da imajo visok glikemični indeks.

Ker se zavedamo, da je zajtrk najbolj pomemben obrok v dnevu in ker vemo, da včasih zmanjka idej za pripravo, smo za vas pripravili nov recept za pečeno ovseno kašo z banano.

Sestavine:

 • ½ skodelice valjanih kosmičev
 • ena majhna banana
 • eno jajce
 • 1 čajna žlička medu
 • ¼ čajne žličke pecilnega praška
 • ščepec soli
 • 1 žlica čokoladnih kapljic
Pečena ovsena kaša z banano
Pečena ovsena kaša z banano

Postopek

Pečico segrej na 150 stopinj. Vse sestavine daj v mešalnik (blender) in jih mešaj približno 20 sekund, da dobiš primerno konsistenco. Maso vlij v predhodno namaščen mini pekač ali manjšo skodelico za peko in posuj s čokoladnimi kapljicami. Peci približno 25 do 30 minut. Stopnjo pečenosti lahko preveriš z zobotrebcem, ki ga zapičiš v testo – če na zobotrebcu ni mokrih sledi, so kosmiči pečeni.

 

V naši spletni trgovini najdete kategorijo Shramba, kjer so na voljo posamezne sestavine, ki jih lahko uporabite pri pripravljanju ovsene kaše ali pečenih ovsenih kosmičev. Skrbno izbrane sestavine uporabite pri ustvarjanju drugih zajtrkov ali sladic.

Fruštek je prva slovenska znamka hrustljave domače granole brez dodanega sladkorja, ki jo pečemo že od leta 2014. Naše granole so hrustljavo zapečene mešanice kosmičev, oreščkov in suhega sadja iz najboljših sestavin. Sladkane so samo s slovenskim medom, poskrbeli pa smo tudi za vegane, saj so nekateri okusi sladkani z agavinim sirupom.

Fruštek ostaja znamka, ki riše nasmehe na zaspane obraze!

 

Napisala: Nataša Nežič

 • Čokoladne kapljice

  4,30 

  Mi si zajtrka brez dodanih čokoladnih kapljic sploh več ne predstavljamo. Ena čajno žličko dodamo v skledico granole ali kosmičev in hiter zajtrk je pripravljen!

V košarici ni ničesar.