Recepti

Ajdova granola brez glutena

Ajdo pogosto zmotno uvrščamo med žita, saj njena zrna uporabljamo v kulinariki podobno kot ostala žitna. V resnici spada med dresnovke in njeni bližnji sorodnici sta kislica in rabarbara. Ajdo v Sloveniji sejemo že štiristo let in predstavlja pomembno kulinarično dediščino. Nekoč je veljala za eno najpomembnejših živil, zato je izbor ajdovih jedi pri nas širok: ajdova kaša, ajdovi žganci, ajdovi štruklji, ajdov kruh, ajdovi krapi, ajdovi žlikrofi. Nekoč je veljala za živilo revnih in je bila prisotna v vsaki tradicionalni kuhinji, zadnje čase pa postaja znova aktualna v kulinariki. Pripravimo jo namreč lahko na različne načine, slano ali sladko, kuhano ali pečeno, kot juho, glavno jed, solato, prilogo ali sladico. Mleto ajdo lahko zmešamo z drugimi žitnimi mokami za pripravo npr. ajdovih testenin, ajdovih njokov, ajdovih raviolov, ajdovih palačink…

Ajda je znano kot zelo hranljivo živilo, vsebuje namreč kakovostne beljakovine (predvsem aminokislino lizin, ki je je v drugih žitih precej manj), ogljikove hidrate (rezistentni škrob, ki je pomembna prehranska vlaknina) in druge vitamine in minerale, predvsem magnezij. Ajda vsebuje veliko flavonoidov, ki v telesu delujejo protivnetno in protibakterijsko ter tako dvigujejo imunski sistem. Prehrana bogata z ajdo zmanjšuje tveganje za visok holesterol in visok krvni pritisk. Ajdova kaša ima nizek glikemični indeks, kar pomeni, da se ogljikovi hidrati v njej počasi razkrajajo do enostavnih sladkorjev in zato krvni sladkor počasi narašča. Hitro naraščanje sladkorja namreč vodi k sladkorni bolezni. Ker ajda ne vsebuje glutena, je primerna tudi za bolnike s celiakijo.

Ajdova kaša
Ajdova kaša

Zaradi zmotnega uvrščanja ajde med žitarice jo zadnje čase pogosto uporabljamo v kulinariki na podoben način kot ostala žita. Mi smo jo tokrat vključili v granolo in izvrsten recept delimo z vami!  

Za odlično ajdovo granolo potrebuješ naslednje sestavine:
  • 1 skodelico brezglutenskih ovsenih kosmičev
  • 1 skodelico ajde
  • pol skodelice lešnikov
  • pol skodelice sončničnih semen
  • 1 čajno žličko cimeta

Vse suhe sestavine premešaj in jim dodaj četrt skodelice oljčnega olja in četrt skodelice agavinega sirupa. Vse skupaj znova dobro zmešaj, da dobiš enotno zmes. Pečico predhodno ogrej na 130 stopinj. Mokro mešanico enakomerno razporedi po pekaču in granolo peci 20 minut.

V receptu lahko uporabiš navadno ali tatarsko ajdo, surovo, praženo ali namočeno. Tudi brezglutenske ovsene kosmiče lahko nadomestiš s kakšnimi drugimi žiti, ki ne vsebujejo glutena, recimo proseni ali riževi kosmiči. V vsakem primeru bo brezglutenska granola z ajdo izvrstna! Granola spečena po tem receptu ne vsebuje glutena, zato jo posebej priporočamo za ljudi, ki so občutljivi na gluten ali imajo celiakijo.

Ajdova granola
Ajdova granola

V naši spletni trgovini najdete kategorijo Shramba, kjer so na voljo posamezne sestavine, ki jih lahko uporabite pri peki ajdove granole – za ta recept ovsene kosmiče in praženo ajdovo kašo. Skrbno izbrane sestavine uporabite pri ustvarjanju drugih zajtrkov ali pa z njimi le dopolnite hrustljave Fruštek domače granole. 

Fruštek je prva slovenska znamka hrustljave domače granole brez dodanega sladkorja, ki jo pečemo že od leta 2014. Naše granole so hrustljavo zapečene mešanice kosmičev, oreščkov in suhega sadja iz najboljših sestavin. Sladkane so samo s slovenskim medom, poskrbeli pa smo tudi za vegane, saj so nekateri okusi sladkani z agavinim sirupom.

Fruštek ostaja znamka, ki riše nasmehe na zaspane obraze!

  • Pražena ajda

    4,60 

    Pražena ajdova kaša je hrustljav in zdrav dodatek za müslije ali granolo. Privoščite si jo za malico, saj zaradi visoke vsebnosti vlaknin in nizkega glikemičnega indeksa predstavlja zdrav in nasiten prigrizek.

V košarici ni ničesar.