Nasveti & triki

Zdrav zajtrk za otroke

Zajtrk predstavlja najpomembnejši obrok dneva, saj s pravilno izbrano hrano že zjutraj poskrbimo, da bo naše telo pripravljeno na celodnevne izzive v šoli ali službi.

Ampak kaj pripraviti zjutraj za zajtrk, ko se nam vedno mudi? Da bo hkrati zdravo ter okusno? Da ga bojo z veseljem pojedli tudi otroci? Odgovor je ovseni kosmiči. Preprosta jed, ki jo pripravimo hitro, zaradi različnih dodatkov pa se takih zajtrkov ne boste nikoli naveličali!

Ovseni kosmiči so odličen vir prehranskih vlaknin, ki urejajo prebavo in spodbujajo izločanje vode. So pomemben vir kompleksnih ogljikovih hidratov, vsebujejo pa tudi vitamine in minerale (fosfor, kalij, mangan, selen, folno kislino, vitamin E, vitamine B-kompleksa in železo) ter so najbogatejši vir kalcija med vsemi žiti. Imajo nizek glikemični indeks, kar pomeni, da se ogljikovi hidrati počasi razkrajajo do enostavnih sladkorjev, zato krvni sladkor narašča počasi. Hitremu dvigu krvnega sladkorja se izogibamo, saj lahko pripelje do razvoja sladkorne bolezni tipa 2.

Granolo imajo radi tudi najmlajši
Granolo imajo radi tudi najmlajši

Tukaj najdete par predlogov, kako pripraviti zdrave ovsene kosmiče zase ali za otroke:

1. kosmiči s svežim sadjem

Ovsene kosmiče prelijte z jogurtom ali mlekom in dodajte narezano sveže sadje. Če nimate na voljo svežega sadja, uporabite žličko domače marmelade.

2. granola

Otroci raje kot po kosmičih posežejo po granoli, saj je bolj sladka in hrustljava. Pripravljena mešanica kosmičev, semen, suhega sadja in oreščkov je hiter in zdrav zajtrk, ki ga boste z veseljem pojedli vsako jutro!

3. ovsena kaša

Ovsene kosmiče skuhajte na mleku. Po želji jih sladkajte z medom, otrokom pa bo najbolj všeč, če po vrhu potresete malo kakava.

4. nočna namočena ovsena kaša

Če zjutraj nimate časa pripravljati zajtrka, ga pripravite že zvečer. Kosmiče namočite v mleko in jih shranite čez noč v hladilniku. Kosmiči se bojo zmehčali v kašo, ne da bi jih sploh kuhali, in tako postali lažje prebavljivi. Če si otroci želijo bolj sladek zajtrk, dodajte kaši suho sadje, recimo rozine ali datlje.

5. mafini z granolo

Če potrebujete zdrav zajtrk za izlet, lahko že dan prej spečete mafine z granolo. Granolo vmešajte v maso za mafine in jo posujte po vrhu. Zdrave sladice se bojo razveseli vsi otroci, saj jo bojo lahko pojedli kar po poti.

 

Katerikoli način boš izbral, ni boljšega kot začeti dan s polnovrednim obrokom! Da doma ne bo zmanjkalo granole pa hitro klikni na www.frustek.si in izberi svoj najljubši okus! 

Fruštek granola jagode in bela čokolada
Fruštek granola jagode in bela čokolada
Zajtrk ti bo bolj teknil s krasnim pogrinjkom in Fruštek granolo!
Zajtrk ti bo bolj teknil s krasnim pogrinjkom in Fruštek granolo!

V naši spletni trgovini najdete kategorijo Shramba, kjer so na voljo posamezne sestavine, ki jih lahko uporabite pri pripravi zajtrkov. Ovseni kosmiči naj bodo le osnova vsakega zajtrka, ki jih dopolnite z različnimi skrbno izbranimi sestavinami iz naše shrambe. Otroci in odrasli se bojo razveselili vsak dan drugačnega zajtrka!

Fruštek je prva slovenska znamka hrustljave domače granole brez dodanega sladkorja, ki jo pečemo že od leta 2014. Naše granole so hrustljavo zapečene mešanice kosmičev, oreščkov in suhega sadja iz najboljših sestavin. Sladkane so samo s slovenskim medom, poskrbeli pa smo tudi za vegane, saj so nekateri okusi sladkani z agavinim sirupom.

Fruštek ostaja znamka, ki riše nasmehe na zaspane obraze!

V košarici ni ničesar.