Nasveti & triki

Granola z jogurtom

Zajtrk je prvi in najpomembnejši obrok v dnevu, saj zažene metabolizem, napolni telo z energijo in vas z njo preskrbi za cel dan. Če mislite, da je preskakovanje zajtrka dobro za telo, se motite. Ob pomanjkanju hrane telo najprej začne črpati rezervno hrano iz mišic, kar pomeni, da mišična masa upada, maščobe pa ostanejo. Za kurjenje maščob rabite mišice, zato nikakor ne preskočite zajtrka.

Približujejo se toplejši dnevi in telesu prija hladnejša hrana. Domača granola z jogurtom je odlična izbira, za jutranjo osvežitev in zagon telesa, da se boste lažje spopadli z dnevnimi izzivi. Za pripravo zajtrka potrebujete le nekaj minut in si ga lahko vzamete tudi na pot.

Domača granola Fruštek lešniki & brusnice z grškim jogurtom
Domača granola Fruštek lešniki & brusnice z grškim jogurtom

Izbirate lahko med različnimi vrstami jogurtov, vendar sadni jogurti niso najboljši, saj vsebujejo veliko dodanega sladkorja. Raje posezite po navadnem, skyr ali grškem jogurtu. Tekstura skyr jogurta je malo bolj kremasta, zato ga lahko razredčite z nekaj kapljicami vode. Posebnost tega islandskega jogurta je v tem, da mu v fazi predelave dodajo probiotične kulture in kasneje odstranijo sirotko. V primerjavi z navadnim jogurtom ima večjo vsebnost beljakovin: kar 11 g beljakovin na 100 g živila, navadni jogurt pa vsebuje le 3,7 g beljakovin. Tudi sestava beljakovin je pri skyr jogurtu ugodna: vsebuje namreč protein kazein, za katerega je značilno, da se v telo sprošča počasi in posledično je občutek sitosti daljši. Grški jogurt je malenkost manj kremast, še vedno pa ima čvrsto strukturo. Bogat je s probiotiki, kalcijem, beljakovinami (6 g na 100 g živila) in vsebuje manj sladkorja kot navadni jogurt.

Granolo z jogurtom si lahko pripravite en dan prej in jo čez noč pustite v hladilniku, da se vse sestavine granole prepojijo. Če želite, da granola ostane hrustljava, pa jogurt dodajte tik pred zaužitjem. Obrok lahko obogatite tudi s sadjem ali oreščki po izbiri. Tak zajtrk vsebuje ogljikove hidrate, beljakovine in nekaj maščob, kar pomeni, da pokrije vsa makrohranila in napolni naše telo z energijo.

Če ne veste, katero granolo bi izbrali, je tukaj Fruštek!

Fruštek domača granola je prva slovenska znamka hrustljavih kosmičev oziroma granole brez dodanih sladkorjev. Osnovna sestavina Fruštek granole so kosmiči, zraven pa so dodani oreščki, suho sadje in dišeče začimbe. Granola je sladkana samo z medom ali agavinim sirupom. S širokim naborom izdelkov zadovoljimo še tako izbirčne jedce, v našo spletno trgovino pa vedno dodajamo tudi nove okuse in darilni program.

Fruštek ostaja znamka, ki riše nasmehe na zaspane obraze!

 

Napisala: Nataša Nežič

V košarici ni ničesar.