Visoke poletne temperature kar kličejo po sladoledu. Da pa ta ne bo vedno enak, v kornetu ali skledici, tokrat z vami delimo super idejo za osvežilno sladoledno granola torto s Fruštkom z malinami – lahko poletno sladico, primerno za vsako priložnost in za vse starosti!
Za odlično sladoledno granola torto potrebuješ naslednje sestavine:
Podlaga:
- 200 g indijskih oreščkov
- 70 g domače granole Fruštek Maline & chia
- 60 g datljev
- 60 g kokosovega olja
Indijske oreščke za nekaj časa namoči v vodo (pribl. 30 min), nato vodo odlij. Vse sestavine za podlago stresi v sekljalnik in mešaj toliko časa, da nastane enotna zmes. Pekač za torto (18 cm) obloži s papirjem za peko in uporabi pršilo za namastitev pekačev. Maso stresi v pekač in jo s prsti dobro pritisni ob dno. Tortni model za pol ure postavi v zamrzovalnik, medtem pa pripravi kremo.
Krema:
- 100 g mandljev
- 30 g indijskih oreščkov
- 100 g kokosovega mleka iz pločevinke (uporabite samo trdi del “kokosovo meso”)
- 70 g kokosovega olja
- 90 g agavinega sirupa
- 1 banana
- 100 ml sladke smetane
- 125 g bele čokolade brez dodanega sladkorja
- 170 g svežih malin
Kokosovo mleko iz pločevinke čez noč postavi v hladilnik, da se strdi. Uporabi samo maščobo, ki se je nabrala na vrhu pločevinke. Mandlje in indijske oreščke za pol ure namoči v vodo, da se zmehčajo, nato vodo odlij.
Sladko smetano zlij v kozico in jo segrej do vretja (pazi, da ne zavre), nato jo prelij čez koščke bele čokolade, počakaj nekaj minut, šele nato jo z metlico dobro premešaj, da nastane gladka zmes (če se čokolada ni v celoti raztopila, jo za nekaj sekund postavi v mikrovalovno pečico in ponovno premešaj). Počakaj, da se zmes rahlo ohladi.
Mandlje, indijske oreščke, kokosovo mleko iz pločevinke, kokosovo olje, agavin sirup in banano stresi v sekljalnik in mešaj toliko časa, da nastane gladka zmes. Nato v sekljalnik vlij še rahlo ohlajeno čokoladno zmes in ponovno dobro premešaj. Pol zmesi prelij čez ohlajeno podlago in model ponovno postavi v zamrzovalnik za vsaj 30 minut. Če za podlago nimaš izbrane granole Maline in chia, lahko uporabiš tudi katero drugo Fruštek granolo. Vse bodo izpadle odlično!
V preostalo zmes stresi sveže maline in s pomočjo multipraktika/sekljalnika dobro premešaj, da nastane gladka zmes. Malinovo kremo prelij po zamrznjeni bananini kremi (preveri, če se je zmes dovolj strdila) in postavi v zamrzovalnik za vsaj 3 ure.
Preden torto razrežeš, jo za 20 minut postavi na sobno temperaturo, da se zmehča. Dober tek!
Če ti je zmanjkalo domače Fruštek granole Maline in chia, jo dobiš v naši spletni trgovini. Po novem pa lahko tam kupiš tudi drobljene indijske oreščke in druge sestavine, da bodo sladice in zajtrki še boljši!
Recept in fotografije: Gudafuda
Maline in chia
7,20 €Ni boljše kombinacije kot so osvežilne maline, indijski oreščki in chia semena, ki vam polepša še tako turobno jutro. Fruštek malina in chia priporočamo veganom in ljubiteljem granole s sadjem in oreščki.