Ste vedeli?

Pečeni ovseni kosmiči z jabolki

Ste že slišali izraz granola? Kaj granola sploh je? Odgovor je preprost: to so pečeni ovseni kosmiči.

Pečene ovsene kosmiče si lahko vsak pripravi doma, če ima le malce časa in volje.

Ker bi sami kosmiči delovali nekoliko pusto, jim pogosto dodamo različne sestavine: oreščke (mandlje, lešnike, orehe, indijske ali brazilske oreščke), suho sadje (rozine, brusnice, slive, marelice, jagodičevje,…), semena (lan, sezam, bučnice, sončnice, chia,…) in začimbe (cimet, ingver,..). Tudi ovsene kosmiče lahko zamenjano s pirinimi, ječmenovimi ali ajdovimi kosmiči.  V tako osnovo lahko po želji zmešamo še ostale dodatke: kokos, kakav, čokoladne kapljice, rožičevo moko… Suhi mešanici dodamo sladilo (med ali agavin sirup) in maščobo (rastlinsko olje ali kokosovo maslo) in jo spečemo, da se sestavine povežejo v hrustljave kepice. Vsak si lahko doma sam zmeša svojo lastno domačo granolo iz najljubših sestavin in jo speče kar v kuhinjski pečici. Kombinacij in možnosti okusov je neskončno!

Če ste ljubitelji jabolk, jabolčnih pit, jabolčnega zavitka ali po domače štrudla in vsega, kar je povezanega z jabolki, je naslednji recept pravšnji za vas.

Pečeni ovseni kosmiči z jabolki

Naj vam najprej zaupamo par zanimivosti o jabolkih, ki jih morda še ne poznate.

  1. Arheološka izkopavanja dokazujejo, da človeštvo pozna in uporablja jabolka v prehrani že od leta 6500 pred našim štetjem.
  2. Najstarejši zapisan recept z jabolki izhaja iz 3. stoletja. Zapisan je v prvi ohranjeni kuharski knjigi Umetnost kuhanja, ki jo pripisujejo Rimljanu Apiciju.
  3. Že v času Aleksandra Velikega je jabolko veljalo za sadež, ki ohranja mladost.
  4. Jabolko je simbol obnavljanja in večne svežine.

Priprava pečenih ovsenih kosmičev z jabolki je zelo preprosta.

Potrebujete:

  • 1 skodelico posušenih jabolčnih kock
  • 2 skodelici ovsenih kosmičev
  • 0,5 skodelice praženih sekljanih lešnikov
  • 0,3 skodelice kokosovega olja
  • 0,3 skodelice javorjevega sirupa
  • začimbe po želji. Mi smo uporabili ingver, piment, kardamom in cimet

V skledo stresite ovsene kosmiče in začimbe, nato dodajte javorjev sirup in kokosovo olje. Vse skupaj dobro premešajte, da se sestavine lepo prepojijo in povežejo med sabo. Pecite na 150° približno 15 do 20 minut. Čas peke je odvisen od pečice in tudi od stopnje hrustljavosti, ki jo želite doseči. Ko se pečeni kosmiči ohladijo vmešajte še jabolčne kocke in pražene lešnike. Dober tek!

granola z jabolki
Pečeni ovseni kosmiči z jabolki

Če nimate časa ali volje peči svoje granole, jo za vas speče Fruštek!

Fruštek je prva slovenska znamka pečenih ovsenih kosmičev oziroma granole brez dodanega sladkorja, ki jo pečemo že od leta 2014. Naše granole so hrustljavo zapečene mešanice kosmičev, oreščkov in suhega sadja iz najboljših sestavin. Sladkani so samo s slovenskim medom, poskrbeli pa smo tudi za vegane, saj so nekateri okusi sladkani z agavinim sirupom. Fruštek je brez umetnih arom in sladil, točno takšen, kot bi si ga sami spekli doma. V naši ponudbi najdete domačo granolo s čokolado, domačo granolo s suhim sadjem, domačo granolo z jagodami, domačo granolo z belo čokolado, domačo granolo s kakavom, domačo granolo s kokosom…  V naši spletni trgovini najdete kategorijo Shramba, kjer so na voljo posamezne sestavine, ki jih lahko uporabite pri peki granole. Skrbno izbrane sestavine lahko uporabite pri ustvarjanju drugih zajtrkov ali sladic. S širokim naborom izdelkov se trudimo zadovoljiti še tako izbirčne jedce, v našo spletno trgovino pa vedno dodajamo tudi nove okuse in darilni program.

Fruštek ostaja znamka, ki riše nasmehe na zaspane obraze!

  • Drobljeni praženi lešniki

    6,50 

    Pražen lešnikov granulat je odličen dodatek za kosmiče, granolo, posip na sladicah ali pa ga ješ kar na žlico! Toplina hrustljavih lešnikov doda vsakemu obroku poseben oreškast okus.

  • Jabolčne kocke

    3,90 

    Hrustljave jabolčne kocke so ravno pravšnje velikosti, da si jih potreseš na müslije ali granolo, lahko pa jih pohrustaš kar tako, brez vsega.

  • Ovseni kosmiči

    2,40 

    Ovseni kosmiči so zaradi svojega nevtralnega okusa osnova vsakega zajtrka. Privoščite si jih zjutraj in ostali boste siti do kosila, saj se ogljikovi hidrati v njih sproščajo zelo počasi. Da bo zajtrk še bolj okusen, ovsenim kosmičem dodajte še oreščke, semena ali suho sadje.

V košarici ni ničesar.