Recepti

Ovseni kosmiči za zajtrk

Če te ne mika, da bi ovsene kosmiče jedel za zajtrk, brez skrbi. Nisi edini. Suhi kosmiči res niso mikavni na pogled, čeprav so zdravi in jih priporočajo za boljšo prebavo. Tukaj ti ponujam par preprostih idej, da jih boš vzljubila. Zaradi svojega nevtralnega okusa jih lahko kombiniraš z mnogimi dodatki, ki si jih izbereš sama. Z nekaj truda bojo ovseni kosmiči postali tvoj najljubši zdrav zajtrk, malica ali večerja! Za dober začetek dneva poskusite tudi naše ročno pripravljene granole Fruštek.

1. Ovsenim kosmičem dodaj začimbe in sadje

Začimbe delajo čudeže in suhoparne jedi spremenijo v pravo senzacijo okusov. Med najbolj priljubljene spada cimet zaradi svojega sladkastega okusa. Poskusi dodati tudi ingver, vanilijo ali kardamom. Poleti je na voljo dosti svežega sadja, ki si ga potreseš na vrh: jagode, borovnice, nektarine, banane, jabolka. Pozimi lahko v muslije umešaš suho sadje, najpogosteje se uporabljajo rozine, brusnice, datlji ali kokos. Po želji lahko dodaš še oreščke (mandlje, lešnike, indijske oreščke, kikirikije) in semena (bučna, lanena, sončnična, chia). Če ti ovseni kosmiči ne odgovarjajo, jih lahko nadomestiš z ječmenovimi, rženimi, koruznimi ali ajdovimi. In kdo pravi, da moraš muslije vedno jesti z mlekom? Poskusi jih z navadnim, grškim ali sadnim jogurtom, če pa imaš laktozno intoleranco ali mleka preprosto ne maraš, jih prelij s sadnim sokom ali celo kavo.

2. Ovsene kosmiče čez noč namoči

Če si zvečer vzameš par minut, te bo zjutraj pričakal skoraj pripravljen zajtrk brez kuhanja. Čez noč namoči ovsene kosmiče v tekočino, recimo mleko, rastlinski napitek (mandljevo, ovseno ali riževo mleko) ali vodo ter shrani v hladilniku. Sestavine se bodo do jutra zmehčale v kašo, ki je lažje prebavljiva in jo zato tudi hitreje poješ. Zjutraj le še dodaš suho ali sveže sadje, žličko marmelade ali medu za sladkost in zajtrk je pripravljen!

3. Ovsene kosmiče dodaj v smoothie

V svoj najljubši smoothie dodaj žlico ali dve ovsenih kosmičev in zblendaj do gladkega. Da se bodo kosmiči bolj zmiksali, jih lahko predhodno namočiš. Smoothie se bo zgostil, kosmiči pa se sploh ne bodo okusili. Prebava ti bo hvaležna pa tudi sita boš dlje časa.

4. Ovsene kosmiče speci v pečici

To je preprost recept za narastek iz kosmičev, ki ga spečemo v pečici iz le par sestavin. Zrelo banano pretlačiš z vilico in zaliješ z mlekom ali rastlinskim napitkom ter dodaš jajce. Po želji dodaš sadje, začimbe (cimet, vanilijo,..), koščke čokolade in med ali javorjev sirup za več sladkobe. V to maso zmešaš ovsene kosmiče in vse skupaj vliješ v pekač. Ko je narastek spečen, ga lahko več dni hraniš v hladilniku in si ga privoščiš tudi za malico in večerjo ali kot zdrav prigrizek med obroki!

Fruštek granola Maline in chia
Fruštek granola Maline in chia
Fruštek granola jagode in bela čokolada
Fruštek granola jagode in bela čokolada

Ni važno, kateri način priprave ovsenih kosmičev izbereš, glavno da začneš dan s polnovrednim obrokom. Če pa vseeno najrajši posežeš po granoli pa hitro klikni na www.frustek.si in si privošči svoj najljubši okus!

Fruštek je prva slovenska znamka hrustljave domače granole brez dodanega sladkorja, ki jo pečemo že od leta 2014. Naše granole so hrustljavo zapečene mešanice kosmičev, oreščkov in suhega sadja iz najboljših sestavin. Sladkane so samo z medom, agavinim sirupom ali jabolčnim sokom.

Fruštek ostaja znamka, ki riše nasmehe na zaspane obraze!

V košarici ni ničesar.