Kaj sploh pomeni LCHF?
LCHF je angleška kratica za Low Carb, High Fat, kar v prevodu pomeni hrano z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in visoko vsebnostjo (kvalitetnih) maščob. Že iz samega imena je razvidno, da pri tem načinu prehranjevanja omejimo vnos ogljikovih hidratov in beljakovin, povečamo pa vnos maščob. Predstavljamo vam recept za LCHF granolo brez žitaric.
LCHF ni dieta, ampak je prehranski režim oziroma način prehranjevanja. Razlika med njima je ta, da je dieta le začasna in običajno tudi zelo naporna za telo in um. Lahko bi rekli, da z dietami samo skačemo gor in dol po stopnicah in svojemu telesu delamo medvedjo uslugo, saj negativno vplivamo na metabolizem, zdravje in telo. Pri LCHF načinu prehranjevanja ni priporočljivo uživanje hrane z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, kot so predelani izdelki, žitarice, riž, krompir, sladki krompir, sladkor, pekovski izdelki…Priporočene so maščobe živalskega (jajčni rumenjak, maslo, ghee maslo, siri z več maščobe, smetana) in rastlinskega izvora (kokosovo in oljčno olje, avokado, lešniki, makadamija). Uživa se lahko vsa zelenjava, ki raste nad zemljo, sadje z manj ogljikovimi hidrati (jagodičevje), ribe in meso.
Znanstvene raziskave kažejo, da LCHF prehranjevanje pozitivno deluje na ključne dejavnike zdravja:
- zmanjšuje vnetne procese,
- deluje antioksidativno,
- niža krvni tlak,
- ščiti živčni sistem,
- izboljša raven krvnih lipidov (dobrega holesterola in trigliceridov),
- stabilizira krvni sladkor,
- niža koncentracijo inzulina,
- izboljšuje koncentracijo,
- dvigne nivo energije.
Preproste in okusne LCFH obroke si lahko pripravimo hitro. V nadaljevanju sledi recept za LCHF granolo brez žit za zajtrk. Iz navedenih količin dobimo približno 16 porcij. LCHF granola je pečena mešanica oreščkov, suhega sadja, dišečih začimb, kvalitetnih maščob in naravnih sladkorjev. Od navadne granole se razlikuje predvsem po tem, da ne vsebuje nobenih žitaric oziroma kosmičev, zato ima tudi nizko vsebnost ogljikovih hidratov. Med peko se vse sestavine lepo pomešajo, prepojijo in povežejo v harmonično celoto. Končni produkt – low carb granola je okusen in hrustljav dodatek k jogurtu, mleku ali sadju. Lahko pa se jo uživa kar tako, brez vsega – kot zdrav prigrizek.
Za GRANOLO BREZ ŽIT potrebuješ naslednje suhe sestavine:
- 100 g kokosa (kokosov čips)
- 50g praženih lešnikov (grobo sesekljanih)
- 50g mandljev (grobo sesekljanih)
- 50g pekan orehov (grobo sesekljanih)
- 20g sezama
- 20g chia semen
- 30g bučnih semen
- čajno žličko cimeta
- ščep soli
Mokre sestavine:
- 50g stopljenjega in ohlajenega masla
- 3 jedilne žlice sladila eritritola (po želji)
Navodila:
- Pečico segrejemo na 150 stopinj.
- V prvi posodi premešamo suhe sestavine
- V drugi posodi premešamo vse mokre sestavine.
- Združimo suhe in mokre sestavine in mešamo tako dolgo, da se lepo povežejo med sabo.
- Dobljeno zmes razporedimo po pekaču.
- Pečemo približno 20 minut, dokler ni granola lepo zapečena. Vmes večkrat premešamo.
- Shranimo v tesno zaprti posodi ali kozarcu na suhem in hladnem.
V naši spletni trgovini najdete kategorijo Shramba, kjer so na voljo posamezne sestavine, ki se lahko uporabijo pri peki LCHF granole – za ta recept kokos čips, pražene drobljene lešnike in chia semena. S pestro ponudbo sestavin dopolnite svoj zajtrk ali jih dodajte na hrustljave Fruštek domače granole.
Fruštek je prva slovenska znamka hrustljave domače granole brez dodanega sladkorja, ki jo pečemo že od leta 2014. Naše granole so hrustljavo zapečene mešanice kosmičev, oreščkov in suhega sadja iz najboljših sestavin. Sladkane so samo s slovenskim medom, poskrbeli pa smo tudi za vegane, saj so nekateri okusi sladkani z agavinim sirupom.
Fruštek ostaja znamka, ki riše nasmehe na zaspane obraze!
Napisala: Nataša Nežič
Kokos čips
2,90 €Kokosov čips je odličen dodatek za kosmiče ali granolo. Zaradi svojega sladkega okusa bo posladkal vsak obrok!