Ste vedeli?

Granola ali müsli?

Kakšna je sploh razlika med granolo in müsliji?

Tako granola kot müsli imata podobne sestavine: osnova so kosmiči, zraven pa so dodani oreščki, semena, začimbe in suho sadje. Glavna razlika med njima pa je način priprave. Granoli se doda sladilo in maščoba, da se sestavine povežejo, potem pa se speče, da postanejo sestavine hrustljave. Sladilo ponavadi predstavlja med, stevia, javorjev ali agavin sirup. Zaradi lepljivosti sladila se kosmiči povežejo med seboj, zato nastanejo v granoli hrustljave grudice, za razliko od müslijev, kjer posamezne sestavine niso zlepljene skupaj. 

Osnova obeh so kosmiči, včasih pa celo cela zrna, recimo ajde ali prosa. Največkrat uporabljeni kosmiči so oves, vedno več pa se uporabljajo tudi rž, pira, enozrnica, kvinoja ali ječmen. Tej osnovi so dodana semena (bučna, sončnična, lanena, chia…), oreščki (mandlji, lešniki, orehi,…), suho sadje (rozine, maline, jagode, kokos,…) in začimbe, da dobimo neskončne kombinacije okusov.

Fruštek granola z malinami
Fruštek granola z malinami

Oboje pa jemo na enak način. Največkrat jih prelijemo z mlekom, jogurtom ali sadnim sokom. Lahko jih čez noč namočimo v malo vode, da se kosmiči zmehčajo in so tako lažje prebavljivi. Granolo pa lahko jemo tudi brez vsega, saj je zaradi svoje hrustljavosti primerna tudi za zdrav in hiter prigrizek med obroki. Müsliji so kot samostojen prigrizek namreč presuhi in jih je treba dobro prežvečiti.

Fruštek je prva slovenska znamka hrustljave domače granole brez dodanega sladkorja, ki jo pečemo že od leta 2014. Naše granole so hrustljavo zapečene mešanice kosmičev, oreščkov in suhega sadja iz najboljših sestavin. Sladkani so samo s slovenskim medom, poskrbeli pa smo tudi za vegane, saj so nekateri okusi sladkani z agavinim sirupom. Z visoko vsebnostjo vlaknin Fruštek poskrbel tudi za vašo prebavo. Fruštek je brez umetnih arom in sladil, točno takšen, kot bi si ga sami spekli doma. V naši ponudbi najdete domačo granolo s čokolado, domačo granolo s suhim sadjem, domačo granolo z jagodami, domačo granolo z belo čokolado, domačo granolo s kakavom, domačo granolo s kokosom… V naši spletni trgovini najdete kategorijo Shramba, kjer so na voljo posamezne sestavine, ki jih lahko uporabite pri peki granole ali mešanju muslijev. Skrbno izbrane sestavine uporabite pri ustvarjanju drugih zajtrkov ali sladic. S širokim naborom izdelkov se trudimo zadovoljiti še tako izbirčne jedce, v našo spletno trgovino pa vedno dodajamo tudi nove okuse in darilni program.

 

Fruštek ostaja znamka, ki riše nasmehe na zaspane obraze!

 • Darilni paket Dobrote iz babičine skrinje

  7,90 

  Darilni paket Dobrote iz babičine skrinje vsebuje tri mini pakiranja granole: potico, gibanico in štrudl, ki so vse narejene ročno in z veliko mero ljubezni. Zapakirane so v lično temno modro škatlico, za inspiracijo pa so nam bile stare skrinje s krasilnimi ornamenti, ki so nekoč bile del vsakega slovenskega doma.

  Tradicionalni slovenski okusi v novi preobleki vam bodo pričarali spomine na dobrote iz babičine kuhinje. S tremi novimi okusi granole, ki se kar topijo v ustih, pa se boste za trenutek vrnili v čas brezskrbnega otroštva. Z rokami narejeno, s srcem podarjeno ♥️🎁

 • Hrustljava granola “gibanica”

  6,70 

  GIBANICO NA ŽLICO! Tradicionalni slovenski okusi malo drugače – hrustljava granola, ki se kar topi v ustih!

  Granola “gibanica” je klasična kombinacija orehov, maka in jabolk, tako kot pri pravi prekmurski gibanici. Okus, ki bo razvajal vaše brbončice v dolgih in mrzlih zimskih dnevih, prelit z vročim mlekom ali samostojno kot piškotast hrustljav prigrizek.

 • Hrustljava granola “potica”

  6,70 

  POTICO NA ŽLICO! Tradicionalni slovenski okusi malo drugače – hrustljava granola, ki se kar topi v ustih!

  Granola “potica” je odlična izbira za vse, ki obožujete tradicionalno slovensko potico z dobro mero orehov in s sladkimi rozinami. Okus, ki bo razvajal vaše brbončice v dolgih in mrzlih zimskih dnevih, prelit z vročim mlekom ali samostojno kot piškotast hrustljav prigrizek.

 • Hrustljava granola “štrudl”

  6,90 

  ŠTRUDL NA ŽLICO! Tradicionalni slovenski okusi malo drugače – hrustljava granola, ki se kar topi v ustih!

  Granola “štrudl” je toplo dišeča mešanica jabolk, mandljev in cimeta, namenjena vsem ljubiteljem jabolčnega zavitka. Okus, ki bo razvajal vaše brbončice v dolgih in mrzlih zimskih dnevih, prelit z vročim mlekom ali samostojno kot piškotast hrustljav prigrizek.

V košarici ni ničesar.