Lešniki in brusnice

6,20 

Topli lešniki, žareče brusnice in pikantne ingverjeve kocke vas bodo ponesle na vrtiljak okusov. Mešanica skrbno izbranih sestavin bo prebudila vse vaše čute že ob sončnem vzhodu. Fruštek lešniki in brusnice priporočamo vsem drznim in drugačnim, ki imajo radi granolo s sadjem in oreščki.

Domača granola Fruštek je prva slovenska znamka hrustljavih müslijev, ki jih za vas iz najboljših sestavin pečemo že od leta 2014. Granola je ročno izdelana, brez dodanega sladkorja in sladkana samo s slovenskim medom ali agavinim sirupom. Začnite dan z uravnoteženim in slastnim zajtrkom, ki bo postal vaša najljubša navada!

Domača granola Fruštek lešniki in brusnica je odlična izbira za vse, ki prisegate na domačo granolo brez sladkorja in še posebej obožujete domačo granolo s sadjem in oreščki, slovenski med, pikantni ingver in omamni kardamom.

Predlog za serviranje: Domačo granolo Fruštek samo prelijte z mlekom, jogurtom, ali ga zmešajte v sadni smoothie in polnovreden zajtrk je pripravljen. Ker ne vsebuje dodanega sladkorja in ima visoko vsebnost vlaknin, predstavlja uravnoteženo kombinacijo za zdrav začetek dneva. Privoščite si Fruštek za zajtrk, malico ali večerjo! 

Domača granola Fruštek je lahko tudi izvirno in okusno darilo

Slovensko, domače, ročno izdelano, brez laktoze, brez dodanega sladkorja, brez barvil in umetnih arom, visoka vsebnost vlaknin.

Vsebina: 350 g

Sestavine: ovseni kosmiči, cvetlični med, lešniki 8%, suhe brusnice 6% (brusnice, sladkor, sončnično olje), olje iz oljčnih tropin, bučno seme, sončnično seme, kandiran ingver (ingver, sladkor), laneno seme, ingver, kardamom.

Alergeni: ovseni kosmiči, lešniki

Izdelek lahko vsebuje sledi oreščkov (mandljev, lešnikov, orehov, indijskih oreščkov), sezama, arašidov, mleka ali delce lupin. Hraniti na suhem mestu pri sobni temperaturi.

Hranilne vrednosti na 100 g: energijska vrednost 1786 kJ / 427 kcal, beljakovine 13,6 g, ogljikovi hidrati 60,6 g (od tega sladkorji 13,8 g), maščobe 16,4 g (od tega nasičene maščobe 2,1 g), vlaknine 8,8 g, sol 0 g.

 


Oves in ovseni kosmiči
Ovseni kosmiči so odličen vir prehranskih vlaknin, ki urejajo prebavo in spodbujajo izločanje vode. Zaradi balastnih snovi in nenasičenih maščobnih kislin zmanjšujejo raven holesterola v krvi in tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja. Čistijo debelo črevo in s tem zmanjšujejo možnost nastanka raka na debelem črevesju. Ovseni kosmiči so odličen vir kompleksnih ogljikovih hidratov, vsebujejo pa pomembne vitamine in minerale (fosfor, kalij, mangan, selen, folna kislina, vitamin E , vitamini B-kompleksa in železo) ter so najbogatejši vir kalcija med vsemi žiti. Imajo nizek glikemični indeks.
Med
Med je sestavljen predvsem iz sladkorjev fruktoze in glukoze, ki spadata med enostavne sladkorje in sta posledično med glavnimi viri energije v telesu. V medu se nahajajo še minerali, vitamini, encimi in aminokisline. Zaradi visoke vsebnosti sladkorjev uničuje bakterije in tako deluje protimikrobno. Ima mnogo pozitivnih učinkov: deluje pomirjevalno in antioksidativno, pomaga pri prebavi in pljučnih boleznih, pospešuje celjenje ran in zmanjšuje bolečino. 
Lešniki
Lešnik je plod leske. Največji del lešnika predstavlja olje, ki je bogato z omega 9 maščobnimi kislinami, te pa znižujejo nivo slabega holesterola v krvi in dvigujejo nivo dobrega. Lešniki vsebujejo veliko vitamina E, ki je pomemben antioksidant, in kompleks vitaminov B, ki imajo veliko vlogo pri presnovnih procesih. Bogati so s kalijem, železom, magnezijem in kalcijem, priporočljivi pa so tudi za nosečnice, saj vsebujejo folno kislino, ki je nujna za normalni razvoj otroka.
Brusnice
Brusnice poznamo v obliki soka, marmelade in posušenih sedežev, saj so sveže zaradi kislosti in grenkobe precej manj priljubljene. Vsebujejo vitamin C, ki je en najpomembnejših antioksidantov, saj varuje telo pred reaktivnimi prostimi radikali. 
Olje iz oljčnih tropin
Olje pridobljeno iz oljk je najstarejše poznano olje. Velja za zdravega in dietnega, saj je lahko prebavljivo. Vsebuje veliko vitamina E, ki ga človeško telo ne tvori, in pomaga pri njegovi absorpciji. Oljčno olje so že v preteklosti uporabljali za prebavne težave, zaradi pozitivnih učinkov na kožo, lase in nohte pa je pogosta sestavina kozmetičnih pripomočkov.
Bučno seme
Bučna semena vsebujejo aminokislino triptofan, ki se v telesu pretvori v serotonin. Tega imenujemo tudi hormon sreče, saj zaradi njega bolje spimo, smo sproščeni in se dobro počutimo. Bučnice so bogate z vitaminom E, ki je znan antioksidant in v telesu lovi škodljive proste radikale. So tudi bogat vir mineralov, predvsem magnezija, mangana, fosforja in cinka.
Sončnično seme
Sončnična semena vsebujejo veliko polinenasičenih maščobnih kislin, predvsem linolno kislino, ki spada med esencialne kisline. To pomeni, da je človeško telo ne more samo proizvesti in jo moramo v dovolj  velikih količinah v telo dobiti s hrano. Pomanjkanje linolne kisline lahko povzroči izpadanje las ter počasno celjenje ran. Uživanje sončničnih semen nam zagotovi dnevno priporočeno količino mineralov mangan, magnezija in fosforja, bogata pa so tudi s cinkom, železom ter vitamini B in E.
Lan
Zaradi visoke vsebnosti vlaknin laneno seme ugodno vpliva na delovanje prebavil. Sluz, ki jo izloča ovojnica deluje kot rahlo odvajalo, vendar je hkrati treba spiti veliko količino vode. Laneno seme vsebuje veliko vitamina B1 ali tiamina, ki prispeva k normalnemu delovanju živčnega sistema. Laneno seme je cenjeno zaradi polinenasičenih maščobnih kislin, predvsem omega 3 in omega 6 maščobnih kislin, ki preprečujejo nastajanje bolezni srca in ožilja. Seme je bogato z magnezijem, fosforjem in cinkom.
Ingver
Korenika ingverja vsebuje mnoga eterična olja, ki dajejo specifičen okus in vonj. Ingver lahko uživamo svež ali sušen in zmlet. Ima mnoge pozitivne učinke: zmanjšuje slabost, deluje protivnetno in antiseptično, vsebuje antioksidante in znižuje holesterol.
Kardamom
Kardamom lahko kupimo v semenih ali mletega. Eterična olja, ki jih vsebuje, mu dajejo prijeten topel vonj, zato ga dodajamo predvsem v pecivo, kavo in čaj. Kardamom blaži kašelj in umirja prebavo.