Recepti

Sladoledna granola torta s Fruštkom

Visoke poletne temperature kar kličejo po sladoledu. Da pa ta ne bo vedno enak, v kornetu ali skledici, tokrat z vami delimo super idejo za osvežilno sladoledno granola torto s Fruštkom z malinami – lahko poletno sladico, primerno za vsako priložnost in za vse starosti! 

Za odlično sladoledno granola torto potrebuješ naslednje sestavine:

Podlaga:
  • 200 g indijskih oreščkov
  • 70 g domače granole Fruštek Maline & chia
  • 60 g datljev
  • 60 g kokosovega olja

 

Indijske oreščke za nekaj časa namoči v vodo (pribl. 30 min), nato vodo odlij. Vse sestavine za podlago stresi v sekljalnik in mešaj toliko časa, da nastane enotna zmes. Pekač za torto (18 cm) obloži s papirjem za peko in uporabi pršilo za namastitev pekačev. Maso stresi v pekač in jo s prsti dobro pritisni ob dno. Tortni model za pol ure postavi v zamrzovalnik, medtem pa pripravi kremo.

Sladoledna granola torta s Fruštkom
Sladoledna granola torta s Fruštkom
Krema:
  • 100 g mandljev
  • 30 g indijskih oreščkov
  • 100 g kokosovega mleka iz pločevinke (uporabite samo trdi del “kokosovo meso”)
  • 70 g kokosovega olja
  • 90 g agavinega sirupa
  • 1 banana
  • 100 ml sladke smetane
  • 125 g bele čokolade brez dodanega sladkorja
  • 170 g svežih malin

Kokosovo mleko iz pločevinke čez noč postavi v hladilnik, da se strdi. Uporabi samo maščobo, ki se je nabrala na vrhu pločevinke. Mandlje in indijske oreščke za pol ure namoči v vodo, da se zmehčajo, nato vodo odlij.

Sladko smetano zlij v kozico in jo segrej do vretja (pazi, da ne zavre), nato jo prelij čez koščke bele čokolade, počakaj nekaj minut, šele nato jo z metlico dobro premešaj, da nastane gladka zmes (če se čokolada ni v celoti raztopila, jo za nekaj sekund postavi v mikrovalovno pečico in ponovno premešaj). Počakaj, da se zmes rahlo ohladi.

Sladoledna granola torta s Fruštkom
Sladoledna granola torta s Fruštkom

Mandlje, indijske oreščke, kokosovo mleko iz pločevinke, kokosovo olje, agavin sirup in banano stresi v sekljalnik in mešaj toliko časa, da nastane gladka zmes. Nato v sekljalnik vlij še rahlo ohlajeno čokoladno zmes in ponovno dobro premešaj. Pol zmesi prelij čez ohlajeno podlago in model ponovno postavi v zamrzovalnik za vsaj 30 minut. Če za podlago nimaš izbrane granole Maline in chia, lahko uporabiš tudi katero drugo Fruštek granolo. Vse bodo izpadle odlično!

V preostalo zmes stresi sveže maline in s pomočjo multipraktika/sekljalnika dobro premešaj, da nastane gladka zmes. Malinovo kremo prelij po zamrznjeni bananini kremi (preveri, če se je zmes dovolj strdila) in postavi v zamrzovalnik za vsaj 3 ure.

Preden torto razrežeš, jo za 20 minut postavi na sobno temperaturo, da se zmehča. Dober tek!

 

Če ti je zmanjkalo domače Fruštek granole Maline in chia, jo dobiš v naši spletni trgovini. Po novem pa lahko tam kupiš tudi drobljene indijske oreščke in druge sestavine, da bodo sladice in zajtrki še boljši!

Recept in fotografije: Gudafuda

  • Drobljeni indijski oreščki

    5,10 

    Drobljeni indijski oreščki so primerni za hitro malico, pa naj bodo samostojni prigrizek ali kot posip na kosmičih ali granoli. Zaradi svojega sladkega okusa bojo posladkali vsak obrok!

  • Maline in chia

    6,60 

    Ni boljše kombinacije kot so osvežilne maline, indijski oreščki in chia semena, ki vam polepša še tako turobno jutro. Fruštek malina in chia priporočamo veganom in ljubiteljem granole s sadjem in oreščki.

V košarici ni ničesar.