Nasveti & triki

Še vedno ne zajtrkuješ?

Si tudi ti eden izmed tistih, ki zjutraj nikoli nima časa za zajtrk ali niti nimaš želje po zajtrku? Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, kar dokazujejo številne študije. Zvišuje nivo energije, zmožnost koncentracije, preprečuje tveganje za nastanek diabetesa tipa 2 in srčnih bolezni, hkrati pa skrbi za stabilno telesno težo. 

Z zajtrkom prekinemo post, ki se v telesu dogaja, kadar spimo. Ko ga pojemo, ponovno napolnimo zaloge glukoze v krvi, kar nas zbudi in dvigne nivo energije. Pozabite na kavo, zajtrk je tista prava izbira 🙂 Spodaj je nekaj nasvetov, kako se z majhnimi koraki navaditi na zajtrk, da bo postal prvo jutranje veselje.

 

1. Dve ali tri ure pred spanjem ne jej ničesar

S tem spalni post še nekoliko podaljšaš, zaradi česar si zajtrk dejansko zaželiš. Če si zvečer pripraviš obilno večerjo in kasneje ob televiziji poješ še vrečko čipsa, zjutraj ne boš čutil/a pretirane lakote. Vendar je to najslabša možnost, saj se pred spanjem (pre)naješ, ko telo ne more porabiti kalorij, zjutraj pa preskočiš zajtrk, ko bi telo najbolj potrebovalo energijo. Raje si zvečer privošči lahko večerjo, da telo ne bo obremenjeno s prebavljanjem med spanjem, zjutraj pa te bo misel na dober zajtrk zagotovo spravila iz postelje!

2. Zvečer pojdi prej v posteljo

Vsi vemo, da odrasel človek potrebuje med 7-9 ur spanja čez noč. Priporočljivo je oditi v posteljo bolj zgodaj in tudi prej vstati, saj s tem sledimo našemu naravnemu bioritmu. Telo ti bo hvaležno, če zvečer odložiš elektronske naprave in si pred spanjem raje privoščiš dobro knjigo. S tem umirimo svoje misli, zbudimo pa se spočiti in naspani. Budilko si nastavi 15 minut prej (po možnosti se izogni dremežu!), spij kozarec tople vode z limono, naredi nekaj dihalnih ali razteznih vaj, da spraviš telo v pogon, potem pa si privošči zajtrk. Verjemi, da se teh 15 minut manj spanja ne bo nikjer poznalo, dan pa začnemo z novo energijo.

Zajtrk ti bo bolj teknil s krasnim pogrinjkom in Fruštek granolo!
Zajtrk ti bo bolj teknil s krasnim pogrinjkom in Fruštek granolo!

3. Telovadi pred zajtrkom

Če zjutraj ne čutiš lakote, poskusi z lahkotno telovadbo. Že po par počepih, kratkih poskokih ali nekaj sklecih za tiste najbolj zagrete se bo tvoj želodček začel oglašati in bo zahteval zajtrk. Telovadba na tešče pospeši metabolizem in porabljanje maščob, zato s tem naredimo nekaj dobrega za svoje telo, s polnovrednim zajtrkom pa smo lahko siti vse do kosila.

4. Pripravi si zajtrk že zvečer 

Zjutraj se nam vsem mudi in velikokrat ni dovolj časa, da bi si v miru pripravili zajtrk in ga pojedli. Delno si ga lahko pripraviš že zvečer ali vsaj razmisliš, kaj bi ti prijalo naslednje jutro. To ne pomeni, da si moraš speči polnozrnate piškote ali kuhati kašo za naslednji dan, lahko si samo pripraviš banano, jogurt in čez noč namočiš müslije ali granolo. Zjutraj te bo pripravljen zajtrk sam spomnil, da ga je treba pojesti, pa še nič časa ne bo šlo za pripravo!

Privošči si smuti s Fruštkom za zajtrk!
Privošči si smuti s Fruštkom za zajtrk!

5. Privošči si lahek zajtrk 

Če zjutraj nimaš želje po kruhu, poskusi pojesti kaj lažjega. Dobra izbira je kozarec sveže iztisnjenega sadnega soka oziroma smoothie, pri katerem lahko vanj skriješ tudi kaj zelenjave, sveže narezano sadje ali navadni jogurt, ki mu dodaš žlico domače marmelade in ga potreseš z granolo. Sčasoma se bo telo navadilo na zajtrk, zato si boš kasneje lažje privoščil/a tudi kaj obilnejšega.

6. Bodi izviren! 

Nihče noče jesti vsak dan istega zajtrka, razen v tistih obdobjih, ko se nam preprosto “lušta” vedno ista stvar za zajtrk. Če se tudi ti hitro naveličaš enih in istih stvari dan za dnem, ti ponujamo par idej za hiter in raznolik zajtrk:

 • Popečen kos polnozrnatega kruha z rezino sira in redkvicami
 • Umešana jajčka s svežim avokadom
 • Kosmiči, ki jih namočiš čez noč (za tiste s počasnejšo prebavo)
 • Sveže sadje s ščepcem cimeta
 • Polnozrnati piškoti in jogurt
Fruštke bo bolj teknil po jutranji telovadbi!
Fruštke bo bolj teknil po jutranji telovadbi!

Za konec pa še predlog za hiter Fruštek zajtrk. Že zvečer si na mizo pripravi pogrinjek s skodelico in žličko, poleg pa nastavi vrečko najljubšega Fruštka. Zjutraj si ga nasuj v skodelico in dodaj mleko, jogurt, smoothie ali sveže sadje. Zaradi večerne predpriprave res ne bo izgovorov, da zjutraj nimaš časa za pripravo zajtrka, z lepim pogrinjkom pa ga bo tudi pojesti pravo veselje. Dober tek!

 

Fruštek je prva slovenska znamka hrustljave domače granole brez dodanega sladkorja, ki jo pečemo že od leta 2014. Naše granole so hrustljavo zapečene mešanice kosmičev, oreščkov in suhega sadja iz najboljših sestavin. Sladkane so samo s slovenskim medom, poskrbeli pa smo tudi za vegane, saj so nekateri okusi sladkani z agavinim sirupom.

Fruštek ostaja znamka, ki riše nasmehe na zaspane obraze!

 • Čokoladne kapljice

  4,30 

  Mi si zajtrka brez dodanih čokoladnih kapljic sploh več ne predstavljamo. Ena čajno žličko dodamo v skledico granole ali kosmičev in hiter zajtrk je pripravljen!

 • Jagode in bela čokolada

  6,70 

  Mamljiva kombinacija zelene ajde, slastnih jagod in sladke bele čokolade bo očarala prav vse. Priljubljen poletni zajtrk bo osrečil otroke in otroke po srcu. Fruštek jagode in bela čokolada priporočamo ljubiteljem granole s čokolado.

 • Mandlji in kakav

  6,20 

  Izbrana mešanica hrustljavih mandljev, toplega kokosa, dišečega kakava in sladkih datljev bo vsako naredila čarobno, vonj cimeta pa bo vaše telo napolnil z energijo za nov dan. Privoščite si sladico že za zajtrk! Fruštek mandlji in kakav priporočamo vsem sladkosnedom in čokoholikom, ki prisegajo na granolo s čokolado in cimetom.

 • Proseni napihnjenci

  2,70 

  Napihnjene prosene kroglice so odličen dodatek h kosmičem ali granoli. Lahko jih vmešate samo v jogurt – otroci bodo oboževali ta hiter in zdrav zajtrk!

V košarici ni ničesar.