Recepti

Proteinska granola – kaj sploh je to?

Zadnje čase pogosto slišimo izrazi proteinska dieta in proteinska prehrana. Ste slišali že za proteinsko granolo? Kaj proteini sploh so? In zakaj so potrebni?

Beljakovine ali proteini so organske molekule, ki so zgrajene iz aminokislin. Beljakovine lahko naše telo samo proizvede iz aminokislin, le-te pa moramo pridobiti iz prehrane. Zelo dober vir aminokislin živalskega izvora predstavljajo meso, ribe, morski sadeži, jajca, mleko in mlečni izdelki, rastlinskega izvora pa stročnice – soja, fižol, leča in čičerika, oreščki – mandlji, arašidi, indijski oreščki ter žita in žitom podobni pridelki – kvinoja, amarant, ajda, oves, riž. 

Beljakovine imajo ključno vlogo pri gradnji in obnovi mišičnega tkiva, zato je dovoljšen vnos proteinov pomemben za profesionalne športnike. Proteinski dodatki so vedno bolj priljubljeni tudi med amaterskimi športniki, saj beljakovine dajejo občutek sitosti in zavirajo občutek lakote. Zaradi tega so trenutno v trendu tudi proteinske diete, kjer prehrana sloni na povečanem vnosu proteinov.

Priljubljena je postala proteinska granola, kjer v enem receptu združimo različne sestavine, ki so bogate z beljakovinami. V nadaljevanju vam predstavljamo en takšen recept.

V skledo stresi:

  • 2 skodelici ovsenih kosmičev
  • 1 skodelico mandljev
  • 1 skodelico indijskih oreščkov
  • 1 skodelico riževih ali kvinojinih napihnjencev
  • pol skodelice chia semen
  • čajno žličko cimeta
  • po želji lahko dodaš proteine v prahu (riževe, sojine, sirotkine, čokoladne, konopljine, …)

Suhim sestavinam dodaj pol lončka stopljenega kokosovega masla in dobro premešaj. Pečico ogrej na 180 stopinj. Mešanico enakomerno razporedi po pekaču. Peci 15 minut in vmes večkrat premešaj.

Fruštek granola jagode in bela čokolada
Fruštek granola jagode in bela čokolada

Ohlajeno proteinsko granolo hrani na suhem in temnem mestu. Postrezi si jo z mlekom ali jogurtom, po želji pa dodaj še sveže sadje. Dober tek!

Če nimate časa, da bi proteinsko granolo delali doma sami, skočite v našo spletno trgovino in svoj najljubši Fruštek obogatite z žlico proteinov po svoji izbiri, da dobite proteinsko Fruštek granolo!  

Fruštek je prva slovenska znamka hrustljave domače granole brez dodanega sladkorja, ki jo pečemo že od leta 2014. Naše granole so hrustljavo zapečene mešanice kosmičev, oreščkov in suhega sadja iz najboljših sestavin. Sladkani so samo s slovenskim medom, poskrbeli pa smo tudi za vegane, saj so nekateri okusi sladkani z agavinim sirupom. Z visoko vsebnostjo vlaknin Fruštek poskrbel tudi za vašo prebavo. Fruštek je brez umetnih arom in sladil, točno takšen, kot bi si ga sami spekli doma. V naši ponudbi najdete domačo granolo s čokolado, domačo granolo s suhim sadjem, domačo granolo z jagodami, domačo granolo z belo čokolado, domačo granolo s kakavom, domačo granolo s kokosom… S širokim naborom izdelkov se trudimo zadovoljiti še tako izbirčne jedce, v našo spletno trgovino pa vedno dodajamo tudi nove okuse in darilni program.

Fruštek ostaja znamka, ki riše nasmehe na zaspane obraze!

Komentiraj

Tvoj e-naslov ne bo javno viden.

V košarici ni ničesar.