Ste vedeli?

Granola in diabetes

14. november je svetovni dan sladkorne bolezni. Ker število oseb s to boleznijo v Sloveniji in po svetu strmo narašča, smo se odločili diabetesu posvetiti krajši zapis. Pozabili nismo seveda niti na diabetike in Fruštek – če vas zanima, kateri okus je najprimernejši zanje, si preberite spodaj!

Pogosto nas sprašujete, če je granola sploh primerno živilo za ljudi s sladkorno boleznijo. Odgovor je DA, ampak kot vsaka bolezen ima tudi diabetes svoja pravila in omejitve.

Ogljikove hidrate delimo na enostavne in na sestavljene. Če za enostavne (fruktoza, laktoza, saharoza) velja, da se jim poskušamo v prehrani čim bolj izogibati, velja za sestavljene (škrob, prehranske vlaknine) ravno nasprotno. Sestavljeni hidrati imajo nizek glikemični indeks, kar pomeni, da se hidrati v živilu počasi razkrajajo do enostavnih sladkorjev, zato krvni sladkor narašča počasi. Hitrim dvigom krvnega sladkorja in prevelikim nihanjem se namreč želimo izogniti, saj lahko pripeljejo do razvoja sladkorne bolezni tipa 2. Z uživanjem sestavljenih hidratov skrbimo za enakomeren nivo sladkorja v krvi, zato se izogibamo živilom z enostavnimi sladkorji. To so npr. sladke in gazirane pijače, sirupi, slaščice, bomboni, čokoladni namazi in marmelade, sladki prigrizki… V njih se z zaužitjem že majhne količine živila skriva veliko enostavnih sladkorjev, ki jih telo hitro absorbira in posledično krvni sladkor v kratkem času zelo naraste. 

Primerno prehrano pri diabetesu torej predstavljajo škrobna živila, ki vsebujejo tudi veliko prehranskih vlaknin. Naše telo vlaknin sicer ne more prebaviti, vendar pomembno prispevajo k naši presnovi. Med takšna živila spadajo polnozrnata žita, stročnice, sveža ali zmrznjena zelenjava ter sveže in neolupljeno sadje. 

Pri obvladovanju diabetesa je najpomembnejše prehranjevanje z zdravimi živili, ki vsebujejo manj ogljikovih hidratov, in spremljanje nivoja krvnega sladkorja. 

Po nasvete glede prehrane pri sladkorni bolezni sem se obrnila kar na svojega očeta Marjana, velikega podpornika Fruštka in zvestega fruštkojedca. Pogovor z njim si lahko preberete spodaj.

foto_sladkorna_b
Fruštek: Kako dolgo imate že diagnosticirano sladkorno bolezen in kako se je vaše življenje zaradi tega moralo spremeniti?

Marjan: Sladkorno bolezen tipa 1 imam že od mladosti. Hitro sem moral sprejeti dieto in zdravljenje z inzulinom. Kasneje sem dobil tudi inzulinsko črpalko, ki je močno olajšala spremljanje krvnega sladkorja, zato bolezen zdaj lažje obvladujem.

Fruštek: Katera živila se priporočajo za prehrano pri sladkorni bolezni?

Marjan: Dobrodošlo je upoštevanje prehranskih navodil, namenjenih sladkornim bolnikom. Načeloma nobeno živilo ni prepovedano, paziti pa je treba pri količini zaužitih ogljikovih hidratov. To v praksi pomeni, da pred obrokom ocenim količino ogljikovih hidratov in izberem ustrezni odmerek inzulina, pri tem seveda upoštevam trenutni nivo sladkorja v krvi. Na začetku sem hidratna živila tehtal in natančno preračunaval vsebnosti sladkorjev oziroma ogljikovih hidratov, zdaj po letih izkušenj naredim le grobo oceno. Izogibam se že kupljeni pripravljeni hrani in (pre)sladkim živilom, večino obrokov pripravimo namreč doma. Moj jedilnik vsebuje dosti polnovrednih žitaric (ajde, ješprenja, ovsenih kosmičev, rženega kruha, prosene kaše), stročnic (fižola, graha, leče), nepredelane zelenjave in sadja. Žena, ki je glavna kuharica v hiši, pozna mojo dieto skoraj boljše kot jaz. Tako že leta uporablja polnozrnato moko namesto bele, pri sladicah uporabi precej manj sladkorja od priporočenega odmerka, uporablja manj mastno mleko in mlečne izdelke, pri kosilu večji delež predstavlja kuhana zelenjava in ne škrobna živila. Sam si tudi kuham svojo marmelado, ki je precej manj sladka od kupljenih, saj sladkorja sploh ne dodam. S takimi majhnimi potezami je obvladovanje bolezni lažje in ne zdi se mi, da bi se moral odrekati hrani, ki jo imam rad. Tudi na zabavah si brez slabe vesti privoščim kos torte, seveda si pred tem odmerim ustrezno količino inzulina in po potrebi inzulin naknadno še dodam. Sicer pa visok krvni sladkor najlažje znižam s telesno aktivnostjo, zato je aktiven življenjski slog pomemben pri obvladovanju diabetesa.

Fruštek: Kako pa je z uživanjem granole pri sladkornih bolnikih?

Marjan: Ovseni kosmiči, ki so osnova müslijev in granole, so primerno živilo za diabetike, saj vsebujejo dosti prehranskih vlaknin in imajo hkrati nizek glikemični indeks. To pomeni, da se sladkorji iz kosmičev sproščajo počasi v telo in ne povzročijo nenadnih sprememb v krvnem sladkorju. Dodani oreščki in suho sadje bistveno ne vplivajo na krvni sladkor, saj vsi spadajo v kategorijo dovoljenih živil, seveda v zmerni količini. Vendar nad müsliji nisem bil navdušen, čeprav sem jih prelil z mlekom ali navadnim jogurtom. Granola mi je bolj všeč, vendar so vse v trgovini kupljene vsebovale preveč dodanega sladkorja in nakup zame ni prišel v poštev. Fruštek, ki je sladkan z manjšo količino medu ali agavinega sirupa in nima dodanih drugih sladkorjev, predstavlja zame sprejemljivo živilo. Zaradi nizkega glikemičnega indeksa granole mi sladkor ne podivja, ampak se počasi in nadzorovano dviguje. Zato si Fruštek ponavadi privoščim za zajtrk, ko vem, da je pred mano fizično naporen in aktiven dan, pa naj bo to služba ali aktivnost v naravi. Moja najljubša okusa Fruštka sta maline & chia ter borovnice & kvinoja, tudi zaradi agavinega sirupa, ki vsebuje manj sladkorjev kot med.

Domača granola Fruštek z borovnicami in kvinojo
Domača granola Fruštek z borovnicami in kvinojo
Fruštek domača granola maline & chia z grškim jogurtom in svežim sadjem
Fruštek domača granola maline & chia z grškim jogurtom in svežim sadjem

Fruštek je prva slovenska znamka hrustljave domače granole brez dodanega sladkorja, ki jo pečemo že od leta 2014. Naše granole so hrustljavo zapečene mešanice kosmičev, oreščkov in suhega sadja iz najboljših sestavin. Sladkani so samo s slovenskim medom, poskrbeli pa smo tudi za vegane, saj so nekateri okusi sladkani z agavinim sirupom. Z visoko vsebnostjo vlaknin bo Fruštek poskrbel tudi za vašo prebavo. Fruštek je brez umetnih arom in sladil, točno takšen, kot bi si ga sami spekli doma. 

Fruštek ostaja znamka, ki riše nasmehe na zaspane obraze!

  • Borovnice in kvinoja

    6,80 

    Osvežilna belo-vijoličasta mešanica prosenih napihnjencev, mandljevih lističev in borovnic. Poletni okus, ki vaš zajtrk in jezik obarva vijolično! Fruštek borovnice in kvinoja priporočamo veganom in ljubiteljem granole s sadjem.

  • Maline in chia

    6,60 

    Ni boljše kombinacije kot so osvežilne maline, indijski oreščki in chia semena, ki vam polepša še tako turobno jutro. Fruštek malina in chia priporočamo veganom in ljubiteljem granole s sadjem in oreščki.

V košarici ni ničesar.